lunes, 27 de julio de 2015

VALEO I LES ESTRUCTURES D’ESTAT



Els treballadors de Valeo Climatització de Martorelles han iniciat un procés de mobilitzacions per evitar el tancament de la fàbrica #Valeonoestanca #Valeonosecierra.

Estan en joc més de 250 llocs de treball i la pròpia existència de les instal·lacions, que l’empresa vol traslladar fora de Catalunya.

Els treballadors tenen al seu favor els sindicats i les forces polítiques que els fem costat. I en contra, una multinacional i la Reforma Laboral aprovada per PP i CiU.

Des de l’aprovació del Reial Decret Llei 3/2012, les empreses no necessiten demanar autorització prèvia a l’autoritat laboral –Govern català– per procedir a trasllats, suspensions de contractes o acomiadaments col·lectius per causes econòmiques, tecnològiques, organitzatives o productives.

Aquest és un dels aspectes més durs de la Reforma Laboral, perquè deixa en mans de les empreses la decisió unilateral d’acomiadar, que només pot ser recorreguda davant dels Tribunals a posteriori.

Recuperar aquesta autorització prèvia de l’autoritat laboral és una de les 50 propostes que formen part de la Proposició No de Llei que vaig presentar al Congrés de Diputats i que configuren un model alternatiu de relacions laborals.

La Reforma Laboral té a Catalunya una especial significació, sobre tot a les portes del 27S. 

La competència del Govern català per autoritzar o no els Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO), reconeguda a l’article 51 de l’Estatut dels Treballadors, li permetia exercir funcions polítiques i administratives pròpies de l’Estat.

Així va ser des de 1981, any de la transferència d’aquesta competència, fins l’aprovació al març del 2012 de la Reforma Laboral per part del PP i CiU.  Aquesta reforma no sols va suposar un retrocés en els drets dels treballadors/res, sinó la pèrdua per a Catalunya d’una funció pròpia de l’Estat i la seva cessió a les empreses.

Per això sorprèn que els mateixos que varen votar a favor d’aquest retrocés social i nacional ara siguin els qui, en la llista de Junts pel sí, defensen crear noves estructures d’Estat. Quan ara fa tres anys, amb els seus vots, varen cedir una competència d’Estat que exercia el Govern català per entregar-la a les empreses .

El president Mas i CDC no tenen ni credibilitat ni autoritat per dir que, si guanyen ells, s’avançarà en la creació de noves estructures d’Estat i més poder polític per a Catalunya. I molt menys en el terreny laboral, en el qual el Govern català i Mas sempre han estat partidaris de cedir les competències de l’Estat –gestionades per Catalunya– als mercats i a les empreses.

De la mateixa manera que ho fan quan CDC es manifesta en el si del Grup Lliberal Europeu a favor de la signatura del mal anomenat Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP), que pretén sotmetre la sobirania dels Estats –vells i nous– al poder de les transnacionals i fins i tot privatitzar els mecanismes judicials de solució dels conflictes.

La Reforma Laboral i el TTIP són un bon exemple de qui defensa la sobirania de la ciutadania de Catalunya –Catalunya Sí que es Pot– i qui, amb les seves actuacions, actua en favor de cedir sobirania als mercats, a les empreses.

Per als treballadors/res de Valeo i per a tota la ciutadania és molt important conèixer aquestes dades. Potser per això, Mas i CDC estan interessats en què el 27S siguin les eleccions de l’amnèsia ciutadana. 

El bloc del Coscu

Visita el meu nou bloc. https://elblocdelcoscu.cat