sábado, 24 de septiembre de 2011

ATUREM ELS DESNONAMENTS. DACIÓ EN PAGAMENT.


Una de les conseqüències més dramàtiques en termes personals de la crisi la trobem en la situació de les famílies a les que, al no poder front al pagament de les hipoteques, se’ls embarga l’habitatge i també la seva vida i la de les seves famílies.

Per evitar-ho moviments socials i plataformes de molts pobles i ciutats porten mesos mobilitzats per aturats els desnonaments de les famílies, exigir solucions individuals per a les persones afectades i una solució col·lectiva per un problema que ja té les característiques de catàstrofe social.

Per això el diumenge 25 de setembre es celebraran a moltes ciutats espanyoles mobilitzacions convocades per les Plataformes d’Afectats per les Hipoteques que haurien d’aplegar la ciutadania.

Els poders públics tenen l’obligació de posar en marxa solucions individuals i encarrilar mesures col·lectives. Sobre la taula de les institucions hi ha la proposta d’iniciativa legislativa popular que planteja un canvi legislatiu per permetre de l’entrega del be hipotecat sigui suficient per cobrir el deute hipotecari – l’anomenada “dación en pago”.

Les raons per les que els poders públics han d’actuar i urgentment son moltes. Entre d’altres, perquè la situació social de les famílies afectades es dramàtica. També, perquè durant molts anys, dècades, han estat inactius davant l’evidència de que l’habitatge no ha estat un dret social, sinó que va acabar sent un producte financer refugi.

Els poder públics no poden dir que les persones afectades ja sabien quin risc assumien quan demanaven un crèdit hipotecari. En moltes ocasions, no tenien cap altra més possibilitat per accedir a un habitatge. És per això que els poder públics estan obligats a trobar solucions.

I per als qui diuen que aquestes situacions provocades per la bombolla Immobiliària, que està especialment a Espanya en l’origen de la recessió, em permeto compartir un article que vaig publicar a les pàgines del diari “El País” ara fa 8 anys, el 27 d’octubre del 2003

http://www.elpais.com/articulo/cataluna/Vivienda/derecho/social/especulacion/elpepiespcat/20031027elpcat_5/Tes

El bloc del Coscu

Visita el meu nou bloc. https://elblocdelcoscu.cat